Er is eigenlijk geen verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut. Een haptotherapeut wordt in de volksmond ook wel een haptonoom genoemd.
Wel is er een verschil tussen een haptotherapeut en iemand die op haptonomische basis werkt. Binnen hun eigen beroep werkt iemand dan op haptonomische basis. Dat wil zeggen dat ze in hun eigen beroepsmatig handelen en in hoe ze zich verhouden tot cliënten of patiënten, de principes van de haptonomie meenemen. Als voorbeeld zou ik als fysiotherapeut op haptonomische basis nog steeds fysiotherapeutische handelingen uitvoeren. Een haptotherapeut daarentegen geeft een therapievorm gebaseerd op de uitgangspunten van de haptonomie.
Ja in principe kan iedereen naar een haptotherapeut, jong, oud, man of vrouw. Het is niet nodig om klachten te hebben, je kunt ook bij een haptotherapeut terecht met vragen over zingeving en zelfontwikkeling. Zie voor een uitgebreide lijst de pagina ‘voor wie?’.
Haptotherapie kan bij veel mensen het leven ‘rijker’ maken. Bij ‘zwaardere’ thematiek kan een haptotherapeut samen met psychologen en/of psychiaters werken. Mocht het blijken dat je hulpvraag niet past binnen de haptotherapie dan wordt dat duidelijk bij de intake.
Nee, je hebt geen verwijzing nodig voor het starten van een behandeltraject bij een haptotherapeut.
De duur van een behandeltraject hangt erg af van de hulpvraag waarmee je komt. Na de intake kan ik je meer vertellen over de mogelijke tijd dat je met je onderwerp bezig kan zijn.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden behandelingen van GZ-haptotherapeuten deels, tot een maximum per jaar. Dit gaat niet van je eigen risico af omdat het complementaire zorg betreft. Hier vind je een overzicht van verzekeraars en hun vergoedingen.